Dunaharaszti Önkormányzata még 2019-ben úgy döntött, hogy beszáll a tehetséggondozásba, az innováció támogatásba és Okosharaszti néven programot indít. A cél az, hogy újszerű gondolatok jelenjenek meg a városban. A megvalósításban a Merlin Ház adja a fő szakmai bázist. Rendkívül sikeres tanévet tudhat maga mögött a kezdeményezés.

A pandémia az Okos Haraszti programot is akadályozta, de idén tavasszal már komoly, országos sikereket értek el, áll a Merlin Ház szerkesztőségünknek küldött összefoglalójában.
A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) országos diákpályázatot hirdetett a 2021/2022-es tanévre „Ml – mesterséges intelligencia az űrkutatásban” címmel. A Merlin Ház és a Hunyadi iskola szakmai együttműködésében készült el erre a pályázatra a nyolcadikosok „Lunar Project” elnevezésű pályamunkája. A projekt két csapat közös munkájával valósult meg: a Hold kolonizálását segítő tudományos kutatóállomás makettjét készítették el, egy speciálisan programozott Lunar Rover holdjáróval együtt. Hosszú hetek komoly kreatív és tudományos csapatmunkájának eredményeképp született meg a csodás eredmény: a Dizájn-csapat és a Tech-csapat is első díjat nyert az országos versenyen a 11-14 évesek kategóriájában, írja a Merlin ház színeiben ténykedő Tubákos Zsuzsa.

A Design-csapat vezetője Nyári A. Ildikó tanárnő, tagjai: Farkas Kira, Füredi Anna, Gárdonyi Béla, Nemes Linda. A Tech-csapat vezetője Báthori István informatikus-oktató-rendszergazda, tagjai: Gál Róbert, Mannheim Gábor, Németh Donát Péter, Varga Dániel.

A teljes cikket a Dunaharaszti Online oldalon olvashatja el.