Iskolánk régi, kedves húsvét előtti hagyománya a nyuszijárás, mely során az iskola néhány nagyobb tanulója nyuszinak beöltözve, húsvéti versek kíséretében csokitojásokkal ajándékozza meg az osztályokat. Kedveltük ezt a hagyományt, de a Tagintézményben szerettük volna kicsit megújítani is.

Így a Diákönkormányzat szervezésében egy új szokást vezettünk be: idén első alkalommal hirdettük meg a húsvéti fészeképítő versenyt. Ennek keretében a tavaszi szünet előtti napokban egy-egy osztály tanulói közösen találják ki és készítik el, építik meg a fészküket. Bármilyen alapanyag felhasználható, a lényeg, hogy a végeredmény tetszetős legyen, és sok tojás elférjen a fészekben.

Amint a gyerekek elkészültek alkotásaikkal, a húsvét előtti utolsó tanítási napon minden osztály kiteszi a fészkét a terme elé, és várja, hogy a nyuszi arra járjon. Nagy az izgalom ilyenkor a nap folyamán, mert a gyerekek nem tudják, mikor kerül a fészekbe az ajándék. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a nyuszi biztosan megérkezik, és minden tanuló talál valami kis apróságot a terem előtt.

Igazi húsvéti hangulatot varázsoltak az osztályok, és ami a legszebb: mindenki másképp: a vidámság, a sokszínűség vagy épp a meghitt visszafogottság jellemezte a kreatív kompozíciókat, de még a sváb néphagyomány elemei is megjelentek egy-egy dekorációban! A hagyományos tavaszi-húsvéti jelképek mellett volt, ahol élő nyuszit is láttunk a fészekben, máshol egész plüssnyuszi- és -báránykiállítás fogadott minket, és volt olyan is, ahol a gyerekek részben vagy egészben saját kezükkel alkotott dekorációkból állították össze a nyuszifészket. Élmény volt aznap végigmenni a folyosókon, hisz az ünnepi hangulat mindenki lelkébe azonnal beköltözött, látva a nagy gonddal elkészített húsvétváró fészkeket.

Köszönjük mindenkinek az ötletet és a megvalósítást! Reméljük, sikerült olyan hagyományt teremtenünk, melyhez Tagintézményünk diákjai minden évben örömmel ragaszkodnak majd.

Kopjár Máté
Diákönkormányzat-vezető, Tagintézmény