A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap. Június 4-ét, az 1920-as trianoni békediktátum napját az Országgyűlés 2010-ben törvényben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek”. A törvény a békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én lépett hatályba.

Iskolánk minden évben méltó módon megemlékezik a történelmi eseményekről.

Az idei tanévben 2022. június 3-án egy közös énekléssel kezdtük a napot. Czékmán Dóra ének szakos kollégánk vezetésével Szakra Tamás: Kézfogás című dalát adta elő a diákság. Ezt követően 8.e-s „kis történészek” feleltek a kisebbek által feltett kérdésekre. A kérdések között olyanok szerepeltek, minthogy: Miért nevezik a békeszerződést békediktátumnak?, Milyen tényezők nehezítették az igazságos békekötést?, Milyen feltételeket kellett elfogadniuk a vesztes országoknak?, Milyen következményei voltak Magyarország számára a trianoni békeszerződésnek?. A tanulók érdeklődőek voltak, kíváncsian hallgatták Balázs Ferenc történelem szakos kollégánk előadását, további kiegészítéseit. Gáborné Zsóka néni történelemtanárként korhű dokumentumokat mutatott az eseményhez kapcsolódóan.

A megemlékezés zárásaként a 6. évfolyamos tanulóink közös éneklés mellett egy sírcsokrot helyeztek el a Hősök terén, a Trianoni emlékhelynél.

Vighné Bacsó Mónika