Schützen wir unsere Umwelt!

Das Meer ist grün. Das Land ist schmutzig! Die Wälder sind voll mit Müll! Diese Zustände sind nicht gut! Wir müssen etwas tun! Wir müssen der Natur helfen, deshalb organiesierte unsere Schule eine Müllsammlung. Alle Leute waren willkommen. Unsere Klasse sammelte Müll auf dem Spielplatz. Diese Sache war sehr wichtig für uns. Unser Land ist in Gefahr und wir, Kinder, können helfen.

Mach mit! Die Erde wird es dir danken!

Lujza Andics 6.d

A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában 2022. április 29-én valósítottuk meg környezetvédelmi programunkat. 12 órai kezdettel a teljes 6. évfolyammal, valamint 3 nyolcadikos osztállyal, összesen 162 tanulóval szedtünk szemetet Dunaharaszti különböző, iskolánkhoz közelebb eső területein. 

Tapasztalatunk, hogy egy következő hasonló eseményhez még több szemeteszsákot szeretnénk kérni. Ennek oka, hogy a Sport-sziget és a Piac tér nagyon szemetes volt, a vártnál nagyobb mennyiség gyűlt össze az említett területeken. 

Vighné Bacsó Mónika

Osztályaink az alábbiak szerint foglalták össze az eseményt:

6.a
A Templom utcában és a templom körül szedtük a szemetet. Szerintem hasznos dolog ilyen módon megtisztítani a lakókörnyezetünket. Bár nem arra a helyszínre számítottunk.

A szemétszedés jó volt, de egyben elszomorító is. A rengeteg dohánycsikk, az eldobott üvegek, műanyagokból volt a legtöbb. A templom előtt üvegszilánkok hevertek, dohányos doboz, csikkek. Őszintén nem gondoltam volna, hogy kb. minden 2. lépés után le kell guggolnom, hogy felszedjem a hulladékot.

Furcsa érzés az amikor az ember szemetet szed és az emberek néznek téged, mintha szuperhős lennél, pedig csak a környezetünknek segítünk.

Pár nappal később rossz volt látni, hogy máris új szemetek vannak ott.

Fontos, hogy az emberek megvédjék a környezetet, az erdőket és a tereket.

Az osztály nagyon szorgalmas volt és élveztük, érdemes volt elmenni.

 

6.b
Április 29-én elmentünk szemetet szedni. A Sport szigetet kellett megtisztítani. Mi kaptuk az Evezős utcát. Mindenki gyűjtötte szorgalmasan a szemetet és hallgattuk a madarak csicsergését. Dorkával szedtem a szemetet, egymásnak segítettünk a kunka közben. Szerencsénk volt, mert nem esett az eső. Annyi szemét volt az Evezős utcán! Műanyag, üveg, cigicsikk meg zacskó. Közben figyeltem a többieket, milyen ügyesen dolgoztak. Végül a Duna mellett sehol sem találtunk szemetet, ezért tovább mentünk. Belenéztem egyszer a szemetes zacskóba és csodálkoztam, hogy mennyi hulladékot gyűjtöttünk. Amikor végeztünk visszamentünk az iskolába és büszke voltam magamra, mert valamit tudtam segíteni a bolygónak.

Zhang Jázmin

6.d
2022. április 27-én, pénteken elmentünk szemetet szedni a Sportszigetre. A 6.e-sek a tó közelében szedték , a 6.a-sok tőlünk balra, nekünk pedig a játszótér jutott. Rengeteg cigaretta csikket és elég sok papírfecnit találtunk, de szerencsére a többi helyszínhez képest viszonylag kevés szemét volt a játszótér és annak környékén. Mónika néni olyan kedves volt, hogy megengedte, hogy játszunk utána játszótéren. Mikor elindultunk visszafelé, akkor láttuk, hogy a másik 2 osztály még javában szedi a szemetet. Kicsit csalódottak voltunk, hogy nem tudtunk olyan sok szemetet szedni, mint a többiek. Ennek ellenére a legtöbben élveztük és szerintem sokat segítettünk a természetnek azzal a negyed zacskóval is.

Andics Lujza

 

6.e
A 6.e  osztály a Sport-sziget bejáratánál jobbra az első utca (Hubai Jenő utca)/Sport-sziget bejáratánál balra az első zsákutca /a szánkódomb felé vezető útszakaszt tette rendbe. 23 fővel+ Dóri nénivel sok szemetet sikerült szednünk. Találtunk néhány viccesebb gyűjteménybe való darabot „ekkor sokat nevettünk”. Ez felért egy kisebb osztálykirándulással.

Milkovics Viktória

8.c
A 8. c osztály a piactéren és környékén szedte a szemetet.
Az elején még nem volt olyan sok szemét, de minél beljebb haladtunk, annál többet találtunk.
Főleg a piac melletti mezőn volt a legtöbb, ahol szó szerint kupacokat találtunk szeméttel tele. Egyszer egy fa alatt, egyszer a domboldalon, egyszer meg elásva.
Ezt a mennyiséget 26 diák nem tudja eltakarítani 1 óra alatt. És annál még sokkal több szemét van, amennyit mi látunk. Sokan hordják oda a szemetet.
Szerintem nagyon jó élmény volt így összegyűlni, és közösen tevékenykedni.
Máskor is szívesen mennénk többet szedni

8.d – Hulladékgyűjtés Dunaharasztin
A 8.d osztály a hulladékgyűjtést az Iparos utcában kezdte. Itt mérsékel mennyiségű szemetet találtunk, túlnyomó többségben cigarettacsikkeket, zsebkendőket és alkoholos üvegeket szedtünk össze. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy néhány ember még a kutyájuk ürülékét sem képes eltakarítani.
Következőleg a Mátyás király utcába mentünk. Itt nagyobb és veszélyesebb hulladékokat is összegyűjtöttünk, például: elemeket, kábeleket és üvegszilánkokat. Előfordult, hogy elásott üvegeket is dobtunk szemeteszsákunkba.
Utoljára a Wesselényi utcába vezetett utunk.
A hulladék mennyisége itt sem csökkent. Az iskolától kapott zsákok ebben az utcában megteltek. Szerencsére egy ott lakó bácsi, aki éppen a füvet nyírta, adott nekünk még egyet és megköszönte szorgalmas munkánkat, amit örömmel fogadtunk.
Összességében jól teljesített az osztály a hulladék összegyűjtésében. Minden kisebb szemétre odafigyeltünk, reméljük sokáig ilyen tiszta állapotban láthatjuk a város utcáit.

8.e
Mi, a 8.e diákjai részt vettünk az április 29-én megrendezett szemétszedési akcióban. Az iskolánktól indulva a Földváry utcában, a Temető utcában, a Kegyeleti parkban és a Piac téren szedtük a szemetet. Munkánkat Dorottya néni és Mónika néni felügyelte, illetve ők is szedték a szemetet. Rengeteg szemét gyűlt össze, melyek között papírhulladék, fémhulladék és üvegdarabok is voltak. Egy kocsikulcsot is találtunk, azt a közeli boltban leadtuk, hátha jelentkezik a gazdája. Az akcióban szívesen vettünk részt, jó érzés volt hozzájárulni ahhoz, hogy iskolánk tágabb környezetét megtisztítottuk.