A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola 7.b osztálya a Határtalanul program keretén belül 2019. szeptember 12-13-14-én Szerbiába látogatott.  Iskolánk tanulói az állam támogatásával olyan osztálykiránduláson vehettek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, melynek során személyes tapasztalásokat szereztek a külhoni magyarságról.

Tanulóink az utazást megelőzően előkészítő foglalkozáson vettek részt. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úr tartott előadást, amelyen az utazásunk során érintett városokat, azok történelmét mutatta be. Diákjaink megismerhették a történelmi korok alatt bekövetkezett változásokat a térségben.   A történelmi kitekintés kezdetektől napjainkig magába foglalta a meglátogatott települések fejlődését, és az ott élő népek életének alakulását.

Kirándulásunk első úticélja Szabadka volt, ahol városfelfedező játék segítségével néztük meg a település nevezetességeit. Többek között a városházát, a Szent Teréz Székesegyházat és a Zsinagógát. Innen Újvidékre mentünk, ahol elfoglaltuk szállásunkat a nagyon szép és modern Európa Kollégiumot. A 2015-ben létrejött épület nyújt otthont a székvárosban tanuló magyar anyanyelvű hallgatók számára. Ezt követően került sor a Péterváradi Erőd megtekintésére. Idegenvezető segítségével jártuk be az erőd területét és megtudhattuk többek között azt is, hogyan bombázták alulról a törököket. Este az erőd lábánál lévő Aqua Doria csárdában fogyasztottuk el a vacsoránkat, ahol jellegzetes szerb ételekből álló tálakat kaptunk. Az este fénypontja a „Lélek vagyok, élni szeretnék” című monodráma megtekintése volt Tiszakálmánfalván. Tóth Péter Lóránt Radnóti díjas versmondó nagyon megható és megrendítő emlékestjén vettünk részt:

Másnap, Újvidék nevezetességeinek megtekintése után Bács vára felé vettük az irányt. A várból már csak az egykori lakótorony maradt épen, melyben csigalépcsőn feljutva gyönyörű kilátás nyílt a tájra. Innen Zomborba mentünk, ahol a Magyar Polgári Kaszinóban fenséges halászlével vártak minket. A zombori szállás elfoglalását követően megnéztük a város nevezetességeit: a múzeumot, az ortodox templomot és a városházát. Este a Magyar Polgári Kaszinó Épületében találkoztunk a helyi magyar gyerekekkel, akiknek kis ajándékkal kedveskedtünk. Iskolánk diákjai nagyon jól összebarátkoztak a helyi gyerekekkel a közös, vidám zenés est alkalmával. A nap zárásaként, éjfélkor elsétáltunk a helyi burekeshez, hogy megkóstoljuk a frissen sütött jellegzetes szerb ételt.

Az utolsó nap délelőttjén a gyerekeknek volt lehetőségük egy kis szabadidő eltöltésére Zomborban. A szállás elhagyása után indultunk Bezdánba. A második világháborús emlékmúzeumba megtudhattuk, hogy a múzeumot a batinai ütközet emlékére a szovjet és partizán erők állásainak helyén építették fel. Innen Horvátországon át jutottunk el Batinába, ahol az emlékműtől meseszép kilátás tárult a szemünk elé.

A három nap alatt rengeteg élményben volt részük a tanulóinknak, sokan nem is akartak még hazajönni. A jó hangulat, a finom ételek, a változatos programok és a magyar vendégszeretet tették színessé és emlékezetessé ezt a kirándulást.

Dunaharaszti, 2019. 10. 05.

Molnár Zsanett (osztályfőnök)