A Kinder Trophy egy 8. éve tartó nemzetközi versenysorozat, aminek Magyarország is a részese. Idén 10 ország játékosai küzdenek meg először a saját országuk legjobbjaival, utána az országonkénti győztesek elutaznak Spanyolországba, Mallorcára és ott a Rafa Nadal Teniszakadémián mérik össze tenisztudásukat a végső győzelemért. A gyerekek két korosztályban indulnak: 10 éves és 12 éves fiúk és lányok versenyeznek. Magyarországról így összesen 4 versenyző juthat ki.

Az idei magyarországi versenysorozatot az ország 8 különböző egyesülete rendezhette meg, így változatos helyszíneken zajlottak a mérkőzések: Szombathelyen, Győrött, Budapesten a Metro Teniszklubban, Kecskeméten, Budapesten a Mini Garros Teniszklubban, Balatonfüreden, Mezőberényben, és a Budapest Pasarét Teniszklubban.

A verseny során 2 lány között nagyon szoros verseny alakult ki. Stein Emili (Bebto Team) és Egyed Anna Zsófia (MTK) szó szerint az utolsó percekig küzdöttek a kijutásért.

Ez a versenysorozat sokszor hozott váratlan nehézségeket Zsófi számára, amikkel meg kellett küzdeni. Rögtön az első versenyen egy elesés és sérülés lett a verseny vége így csak egy 5. hely jutott Zsófinak. A második versenyen hibátlan játékkal nyert Zsófi. Összetettben is feljött a második helyre. A harmadik versenyen betegség nehezítette a dolgát, ám a dobogóra így is feljutott. Összetett második maradt, de a hátránya nagyobb lett. A kecskeméti forduló következett, ahol a nagyon jól védekező Emili állította meg, így ott is csak egy 3. hely sikerült. Az első hely 5 ponttal még távolabb került.

A sorozat következő állomása: a Mini Garros volt, ahol Zsófi nagyon jó játékkal jutott el a döntőig, viszont ott Emili védelmét megint nem sikerült kijátszani. Ezután a forduló után Zsófi hátránya már 22 pont volt. Ekkorra már világossá vált, hogy ők ketten kiemelkednek a mezőnyből, minden versenyen a döntőben találkoznak egymással. 3 forduló volt még hátra és egy forduló alatt 5 pontot lehet faragni, ha csak a döntőben játszanak egymással. Már nem volt elég jól játszani, és Emilit megverni, már szerencse is kellett a sorsolásnál, hogy még a döntő előtt találkozzanak. Csak így maradt Zsófinak esélye, hogy a ponthátrányát jelentősen ledolgozza. A balatonfüredi verseny szerencsére így alakult, Zsófi és Emili már a negyeddöntőben találkoztak. Itt fordult meg minden.

Zsófi a füredi versenyt megelőző két hétben naponta 1,5-2 órát edzett, gyakorolt. Nagyon kemény játékkal 2:4, 5:4 (7:4), 10:7re Zsófi nyert, ezzel 14 pontot hozott Emilin. Ekkor már csak 8 pont volt a hátrány, újra esély nyílt a győzelemre.

A következő állomás Mezőberény volt, egy nagyon távoli versenyhelyszín, de a pontok miatt fontos volt a részvétel. Zsófi itt még jobban játszott mint legutóbb, de az eredmény így is szoros volt.

Az utolsó helyszín Budapesten, Pasaréten volt. Úgy alakult a sorsolás, hogy a két lány megint csak a döntőben találkozott. A szokásos papírforma szerint Emili elvitte az első szettet, majd Zsófi a másodikat. Ekkor már egy órája játszottak. Szupertiebreak, meccstiebreak, aki ezt nyeri, az utazik. A szezon elején senki nem gondolta volna, hogy az utolsó 5 perc fog dönteni, ki bírja jobban fizikálisan, koncentrációval, fegyelemmel, akarással, kinek nem remeg meg a keze. Ez mind Zsófiban volt meg, a meccstiebreak-ot 10:5-re megnyerte.

Így október végén Egyed Zsófi utazhat Mallorcára a Rafa Nadal Akadémiára és válogatott mezben képviselheti Magyarországot 12 éves lány kategórában. Zsófi az egész év alatt egyszer volt összetettben első. A legjobb pillanatban, az utolsó forduló után. A történet október végén folytatódik.

Gratulálunk iskolánk és Dunaharaszti Város büszkeségének: Egyed Zsófiának! Szorítunk neki a sikeres, eredményes folytatáshoz! Kitartást kívánunk édesapjának, edzőjének: Egyed Csabának!

 

Csiki Gergely
Zsófi testnevelő tanára

Vighné Bacsó Mónika
igazgató