Rubik Ernő éppen ötven éve, 1974-ben alkotta meg a bűvös kockát, amelyet később róla neveztek el Rubik-kockának. A logikai játék hamar elterjedt az egész világon, mindenféle bajnokságokat szerveznek, rekordokat tartanak számon arról, hogy ki mennyi idő alatt tudja kirakni akár egy vagy két kézzel.

A jelenlegi világcsúcs 3,13 másodperc

A 21 éves, Max Park autizmussal élő kaliforniai fiatal minden eddiginél gyorsabban rakta ki a háromszor hármas bűvös kockát, és ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Maxnak ráadásul messze nem ez volt az első kiváló eredménye, hiszen övé a 4x4x4-es, az 5x5x5-ös, a 6x6x6-os és a 7x7x7-es kocka világcsúcsa, és a 3x3x3-as kockán ő a leggyorsabb egy kézzel is. Összehasonlításképp: állítólag egy átlagember az első találkozás során három óra alatt tudja kiforgatni a játékot.

2020-ban a kanadai Spin Master vásárolta meg a kockával kapcsolatos jogokat, most pedig nem feledkeznek meg az ötvenéves jubileum megünnepléséről sem. Nemcsak egy terméket, hanem egy egész sorozatot álmodtak meg az alkalomra, de talán a legkedvesebb a szívünknek a retró kiadás, az eredeti Rubik-logóval és a klasszikus színes matricákkal.A többi izgalmas játék közt találjuk a Rubik’s Cuberst, amelyekből különféle szuperhősöket rakhatunk ki: így Vasembert, Pókembert vagy a Fekete Párducot.

A modern idők szavára is reagálnak a Rubik’s Connected X-szel, amely okostelefonnal kapcsolható össze, de említést érdemel a Rubik’s Gridlock táblajáték és a látássérülteknek szánt Rubik’s Sensory Cube.

 

 

 

Rubik Ernő

1944. július 13-án született Budapesten. Édesapja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök, repülőgép-tervező volt az esztergomi repülőgépgyárban, édesanyja Szántó Magdolna pedig költő volt. 1967-ben építészmérnökként végzett a BME Építészmérnöki Karán, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult tovább. Az akadémia tervező professzoraként geometriás modellek készítésével foglalkozott. Az egyik a Rubik-kocka prototípusa volt, amely 27 fatömbből készült; Rubiknak egy hónapjába került, amíg rájött a kocka problémájának megoldására. 1975. január 30-án adta be igényét a kocka szabadalmaztatására. Ezt követően hamarosan megjelentek Magyarországon az első bűvös kockák, és ezzel a játék önálló életre kelt. 1980-ban a bűvös kockára nevezték át és csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle, ami azt jelenti, hogy akkor minden tizedik ember rendelkezett egy ilyen játékkal. 1980-ra a Rubik kocka az egész világon forgalomba került, több mint 100 millió eredeti darabot értékesítettek belőle. 1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke. A Magyar Mérnök Akadémián belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt, a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. 2003 óta pedig kétévente rendezik meg a Rubik-kocka világbajnokságot. Rubik Ernőnek egy hónapba telt, mire először ki tudta rakni a kockát. Húsz lépésből ki lehet rakni a kockát, legyen bármennyire is összekeverve. A Rubik-kocka 26 különálló kis kockából és a kilenc kis kockából áll, a lapok külön-külön forgathatóak. Oldallapjai más-más színűek és kilenc egyenlő négyzetre vannak osztva. Ezeket három tengely körül el lehet forgatni, ami által több mint 43 milliárd színkombináció hozható létre. A játék célja a kiindulási helyzet, vagyis az egyszínű oldallapok visszaállítása.

Rubik ezt mondta a kockáról: „Nem én vagyok itt a fontos, hanem a kocka. Sőt, még csak nem is a kocka, hanem a hatása: hogy miként tudott ennyi emberre és ilyen sokáig hatni, hogyan tudott évtizedeken át, miközben a világ óriásit fordult, ugyanúgy népszerű lenni az új generációk számára is.”

Források:
https://www.okosjatek.hu/a-rubik-kocka-tortenete
https://www.instylemen.hu/rubik-kocka-50-eves-kulonleges-kiadasok-170034
https://www.instylemen.hu/rubik-kocka-vilagrekord-max-park-162241