A német, az osztrák és a svájci nagykövetség, valamint számos német nyelvű intézmény, kulturális és gazdasági szervezet célja, hogy Magyarországon még több embert lelkesítsenek a német nyelv elsajátítása iránt.

A Pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnázium ennek a célnak a szellemében rendezett egy játékos műveltségi versenyt 2024. április 12-én. A Hunyadi is megkapta a felhívást és 6.a osztályosaink elhatározták, indulnak a megmérettetésen. A csapat tagjai: Botkó Petra Bianka, Ráski Zsombor, Sárkány Henriett és Udvardi Levente Zsolt volt, akiket Balázs Ferenc földrajz-történelem szakos kollégám lelkesített a téma iránt. Feri bácsival készültek fel a történelmi és földrajzi ismeretekből, de felelevenítették a német nyelvi ismereteket és német kultúra főbb jellemzőit is.

A verseny központi témája a Duna és annak nemzeteket összekötő szerepe volt. A tanulóknak el kellett helyezniük a Duna menti országokat és városokat, egy német mondóka megtanulásával megismerték a főbb mellékfolyók neveit, képmozaikok alapján kellett felismerniük híres épületeket, építményeket, totót töltöttek ki a folyóról és a magyar történelem fontosabb eseményeiről, „vizsgáztak és nyelvvizsgáztak” a sváb és a magyar kultúrából és nyelvből, sőt még egy, a témát feldolgozó akadálypályán is végigvezették egymást.

A nap német nemzetiségi táncházzal zárult, ahol a résztvevők hagyományos sváb táncokkal mulattak. A Kossuth Gimnázium tanulóiból álló zenekar remek hangulatot biztosított.

A fesztiválon résztvevő 15 csapat közül a hunyadisok, akik a legfiatalabb csapatként indultak a megmérettetésen, a 4. helyezést érték el, amely nagy büszkeséggel tölt el mindannyiunkat.

Gratulálok a diákjainknak és Feri bácsinak, valamint a 6.a osztály némettanárának: Molnár Niki néninek!

Vighné Bacsó Mónika