A Föld napja április 22-én minden évben megrendezésre kerülő rendezvény, amely a környezetvédelem támogatásának bizonyítására szolgál.  A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola magaságyások telepítésével csatlakozott a globális programhoz, valamint az április 24-28. között megszervezésre kerülő Fenntarthatósági Témahéthez. 

A Nádor Lakópark Egyesület 6 magaságyást ajándékozott iskolánknak, melyből három a Fő út 69. és három a Földvári 15. sz. alatti épületben található.

A magaságyás remek módja annak, hogy zöldségféléknek, fűszernövényeknek, egynyári és évelő növényeknek kedvező környezetet teremtsünk.   A kert tervezésénél figyelembe vesszük a  pedagógiai célokat, a tanulók érettségét és a kert ökológiai adottságait.

Célunk, hogy a tanulók figyelmét a környezetvédelmi megoldások felé irányítsuk és a fenntartható fejlődés üzenetét erősítsük. A diákokat megismertetjük a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseivel, miközben megtanulnak felelősségteljes és tudatos döntéseket hozni. A közös kertészkedés élményével a gyerekek elsajátíthatják, miként lehet a természetet, és a pénztárcánkat megkímélni, ha magunk termesztünk zöldségeket, nevelgetünk dísznövényeket. A magaságyásokban létrehozott saját gyógynövény- és konyhakert gondozásával a tanulók vállalják a felelősség egy részét. Ily módon szemtanúi lehetnek az elültetett növények fejlődésének, és megtanulhatják értékelni a boltokból származó gyümölcsökbe és zöldségekbe fektetett energiát.  A természettel kapcsolatos ismereteket így otthoni környezetben is átadhatják.

A tanulóközösség és a nevelőtestület nevében köszönöm a Nádor Lakópark Egyesület felajánlását, valamint Tacsi István ( Dunaharaszti Komposztáló és Zöldhulladék Lerakótelep) támogatását.

Karlné Purczeld Erika
igazgató