2016. október 19-én és 20-án Nagy Mária az Operaház „nagyköveteként” járt a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola alsó tagozatán. Nagy Mária az Operaház brácsaművésze és gyermekműsorainak játékmestere, a Hangszervarázs Zenetanoda, valamint a Rosales Zeneovi vezetője.

A művésznő egy interaktív, játékos hangszerbemutatóval és érdekes ütőhangszerek megszólaltatásával próbálta a gyerekek komolyzene iránti érdeklődését felkelteni.

Tanulóink először megismerkedtek a gitárral, majd következett a brácsa, a hozzá tartozó vonó és a tok. Rácsodálkoztak arra, hogy a vonó a lófarok szőréből készül, hogy gyantázni kell, hogy mire való a szordínó (hangtompító), hogy a hangszerek hihetetlen értéket képviselnek, ezért tokban bélelve tartják és szállítják őket. Ezután felfedezték a metronómot (amiről kiderült, hogy nem a metró kistestvére, hanem egy ritmustartó eszköz), majd a többi hangszert: a kasztanyettát (a flamenco táncosok hangszerét), a triangulumot (fémháromszöget), a csörgődobot és a tikfát. A gyerekek maguk is megszólaltatták az ütőhangszereket, kísérve a művésznő által írt és előadott dalokat.

Kisdiákjaink szájtátva hallgatták az opera mint műfaj és az Operaház bemutatását. A művésznő még abba is beavatta hallgatóságát, hogy milyen ruhákban lépnek fel a művészek, és hogy milyen ruhában illik a közönségnek ellátogatnia ebbe a reprezentatív épületbe, mely Budapest egyik ékessége. Búcsúzásképpen egy gyönyörű brácsaszólót hallgathattunk meg tőle.

A program, úgy gondolom, elérte célját, a gyermekek saját közegükben találkozhattak egy olyan operaházi művésszel, aki saját, több évtizedes tapasztalatán keresztül mutatta be az Operaház életét, művészeti tevékenységét és a komolyzenét.

A foglalkozás hangulatáról meséljenek a képek (melyek elérhetőek a linkre kattintva)!

Kaltenecker Antalné ig.h.
Szathmáry Zita ének-zene szakos tanár