2016 nyarán bevezették a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert (továbbiakban: KRÉTA), amely egy olyan új online felület, amelyen keresztül kényelmesebbé és pontosabbá válhat az iskolai adminisztráció.

A 2016/2017. tanév során a KRÉTA rendszer egyes moduljait minden Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban: KLIK) fenntartásában lévő intézmény használja, az előírt adatszolgáltatásokat a rendszeren keresztül végzi el. Iskolánk a 2017/2018. tanévben teszt üzemben használta, azonban a 2018/2019. tanévben már élesben működik a rendszer.

Mit tud a KRÉTA?

Az iskola számára megkönnyíti a napi adminisztrációt, a szülői tájékoztatást, nyilvántartások vezetését, statisztikák elkészítését. A szülők folyamatosan és azonnal hozzájutnak a gyerekek tanulmányaival kapcsolatos információkhoz.

Felhasználóbarát, a diákok és szülők számára is biztosítja az állandó tájékoztatást, képi megjelenése modern, letisztult, könnyen átlátható.

A rendszer használható számítógépen böngészőn keresztül és okostelefonon is annak böngészőjében vagy a Play Áruházból ill. AppStore-ból letölthető alkalmazáson keresztül.

Belépés a Kréta rendszerbe

https://klik032466001.e-kreta.hu/Adminisztracio/Login

A rendszerbe felhasználónév és jelszó ismeretében léphet be a szülő.

Felhasználónév: a gyermek 11 jegyű oktatási azonosítója, mely megtalálható pl. a diákigazolványán. Amennyiben a szülő ezt nem tudja, a titkárságon érdeklődhet.

Jelszó: a tanuló születési ideje ÉÉÉÉ-HH-NN formátumban (kötőjellel)

A KRÉTA három felhasználót ismer: tanuló; gondviselő 1; gondviselő 2. Akinek az e-mail címét rögzítjük a rendszerben (tanuló, édesapa, édesanya) az automatikusan értesítést kap a hozzáféréshez.

Az osztályfőnökök a KRÉTA naplóban követni tudják, hogy a családból ki, mikor lépett be.

A kezelő felület

A nyitólapon egy összefoglalót láthatnak a legutolsó eseményekről.

A felső vízszintes menüsorban az órarendről, osztályzatokról, mulasztásokról szerezhetnek részletes információkat.

A felületen összességében a szülő láthatja

  • a megtartott óra anyagát,
  • a házi feladatot
  • a tanuló hiányzását, esetleges késését, házi feladat, vagy felszerelés hiányát, dicséretét, vagy egyéb tanári bejegyzést.
  • a kapott érdemjegyeket,
  • a tanuló adott tárgyból elért átlagát,
  • az adott tárgy osztályátlagát
  • a gyerek hiányzását, az igazolandó órákat,
  • az iskola és a pedagógusok üzeneteit,
  • bukásveszély esetén figyelmeztetést.

Okostelefonra készített alkalmazás

Iphone esetében a szoftver az App Store felületről tölthető le.

Az applikáció segítségével a felhasználók megtekinthetik a diákok órarendjét és házi feladatait, osztályzatait és mulasztásait. A rendszer segítséget nyújt a diákok tanulmányi előmenetelének hatékony ellenőrzésében. A belépéshez szükséges a felhasználónevet és jelszót minden diáknak a saját iskolájától kell igényelni.

https://itunes.apple.com/us/app/kr%C3%A9ta/id1169400318?mt=8

Android rendszerre pedig a Play Áruházból juthat hozzá az alkalmazáshoz, Kréta Ellenőrző néven.

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.eKreta.KretaAndroid&hl=hu