Beszámoló

 a  Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola sikeres pályázati programjáról.

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. Iskolánk évek óta él ezzel a pályázati lehetőséggel.  

2020. decemberében komplex tehetséggondozó kategóriában „ÖKO-tudatos Manók” címmel ismét pályázatot nyertünk, így ezzel a harmadik alkalommal komplexé teljesedett tehetségfejlesztő programunk, aminek témája a környezettudatosság, és a fenntarthatóság volt. Tervünk megvalósítására a Nemzeti Tehetség Programtól 1.100.000,- Ft támogatást kaptunk.  

  Programunk célja: a harmadik évfolyamon tanuló természettudományos érdeklődésű, kreatív, innovatív és motivált tehetségígéretek azonosítása és gondozása a természeti, térbeli-vizuális, interperszonális és nyelvészeti tehetségterületeken.  A környezetvédelemmel kapcsolatos elméleti gazdagító programon túl, a tanulóknak lehetősége nyíljon arra, hogy ismereteiket a gyakorlatban, munka-és alkotó tevékenységben kamatoztathassák.

  A projekt célkitűzéseinek megfelelően 60 órás környezettudatos szemléletbe ágyazott tehetségfejlesztő programot valósítottunk meg. Az aktivitásra épülő, élménygazdag tevékenységek központjában a környezetvédelemmel kapcsolatos problémák, és az azokra adott lehetséges válaszok és megoldások álltak. Mottónk a következő volt: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” Kóstoló a változatos tevékenységeinkből: újra hasznosítható anyagokból ügyességi játékkészítés, plakátkészítés, online Kahoot versenyek és vetélkedők, 3D-s nyomtatás. Az újrahasznosítás fontosságának jegyében a kis tehetségígéretek kreatív alkotásokat készítettek. Az alkotó munkához gyógynövényt gyűjtöttünk, és a szülőkkel történő együttes tevékenységgel illatos szappanokat készítettünk. A vírushelyzet, valamint a digitális oktatás miatt szükségessé vált a pályázati programunk módosítása.  Az online tér által kínált lehetőségeket is használtuk ahhoz, hogy az ismeretszerzési folyamat élményszerűbb legyen.

  A gazdagító programunk egyik lezárásaként 2021. szeptemberében tanulmányi kiránduláson, a Szigethalmi Vadasparkban ismerkedhettek meg, és etethették, simogathatták a gyerekek Magyarország őshonos állatait. Az utolsó záró foglalkozáson diákjaink átvették az aktív munkájukért járó jutalmat. Maguk díszítették azokat a textil táskákat, amelyeket a későbbiek során a környezettudatos vásárláshoz felhasználhatnak. A finomságokkal telepakolt vendégváró csomagok csemegéit jóízűen fogyasztották a kis környezetvédők.

  Alapvető céljainkat megvalósítottuk. A fenntarthatóság jegyében gazdagítottuk a tanulók ismereteit, formáltuk szemléletüket, fejlesztettük gyakorlati és innovációs képességüket. 

A vidám és jó hangulatú tevékenységek során összetartó közösséggé kovácsolódtunk.

A három élményekben és tevékenységekben gazdag projektben részt vevő gyerekek magukkal viszik azt a környezettudatos szemléletet és tudást, amivel a jövőben cselekvő részesei lesznek a Föld védelmének. 

Kerekesné Adorján Anikó Éva és Solymos Antónia