A pénzügyi tudatosság kialakítása a szülők és az oktatási intézmények közös feladata. A pénzügyi kultúra fejlesztését azonban késő akkor elkezdeni, mikor az első számlanyitási, megtakarítási vagy hitelfelvételi döntést meg kell hoznia egy fiatalnak. Pénzügyeink terén a tanulópénz nagyon drága lehet, így érdemes a hétköznapi pénzügyi döntéseinkkel, dilemmáinkkal, sikereinkkel és kudarcainkkal is megismertetni csemetéinket.

A szülői példamutatást semmi nem tudja pótolni, de az iskolában is lehet hatékony hátteret biztosítani a pénzügyi neveléshez. A pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó PÉNZ7 programsorozat is ebben a munkában támogatja az iskolákat.

Az előző hat tanév rendkívül kedvező tapasztalatai és a kiemelkedő iskolai érdeklődés alapján a 2020/2021. tanítási évben ismét megrendezésre kerül a pénzügyi és vállalkozói témahét, a PÉNZ7, amely az European Money Week és a Global Money Week nemzetközi programokhoz is kapcsolódik.

A Magyarországon megrendezésre kerülő Pénz7 missziója, hogy– felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára, – széleskörű szakmai összefogás megteremtésével segítse a különféle, pénzügyi edukációs projektek terjedését, hasznosulását.  

A Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány által fejlesztett PÉNZ7 tananyagok, az izgalmas kísérőesemények és a programhoz kapcsolódó szakmai önkéntesek segítségével március első hetében Magyarország nyitja meg az Európában 30 országban zajló nemzetközi pénzügyi oktató programsorozatot, a European Money Week-et.

A Pénz7 rendezvénysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányításával 2018-tól is az iskolai tanrendbe illesztve valósul meg.

Idén országszerte mintegy ezer iskola kapcsolódik be a pénzügyi tudatosságot népszerűsítő programsorozatba.

A témahét pénzügyi témája, a CSALÁDI KÖLTSÉGVETÉS, mely élményalapú, rendhagyó tanórákon valósul meg.

A PÉNZ7 KVÍZEK újabb játékai családi költségvetés témakörben elérhetők 2021. március 1-től.  www.penz7.hu. Vegyetek részt a Kahoot játékokban, osztályfőnökötöktől pedig egy nagyon hasznos kiadványt is kaptok a hét folyamán.

Vágjátok zsebre okosan a pénzügyeket! 🙂

Jó munkát és ismerkedést a pénzügyekkel!

Gábor-Csicsai Ildikó
szaktanár