SZIGETSZENTMIKLÓSI TANKERÜLETI KÖZPONT

 

A videókonferencia rendszerek biztonsági kérdései

Néhány szó a Zoom alkalmazásról

Március 30-án az Indexen cikk jelent meg „Az otthonról dolgozókra is rászálltak a kiberbűnözők” címmel. A cikkben az alábbiak olvashatóak:

„Vigyázat! A csalók most a Zoom nevű vállalati videókonferencia alkalmazásra hivatkozva próbálják meg átverni a távmunkában dolgozó felhasználókat” – figyelmeztet hétfői Facebook-posztjában a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Februárban az Index is beszámolt róla, hogy a kiberbűnözők az emberek félelmeire alapozó emailekkel kezdtek el adatokat kicsalni, illetve vírusokat terjeszteni, az NKI legfrissebb tájékoztatása pedig egy újabb csalásra figyelmeztet…”

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (a továbbiakban: NKI) tájékoztatása teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható:

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/tanacsok/biztonsagi-megfontolasok-a-videokonferencia-szolgaltatasok-kapcsan/

Az NKI a fenti link alatt biztonsági ajánlásokat fogalmaz meg általánosságban a videokonferencia szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Az NKI ajánlásai mellett a Zoom digitális platformról az alábbi tájékoztatást szeretném adni:

A több, mint 74 000 ügyféllel és 13 millió aktív felhasználóval a Zoom az egyik legpopulárisabb felhőalapú vállalati kommunikációs platform, amelynek népszerűsége az elmúlt hetekben még inkább megugrott.

A szolgáltatás kapcsán azonban az elmúlt években több súlyos sérülékenység is felmerült, illetve nemrég az internetes polgárjogi szervezet, az EFF (Electronic Frontier Foundation) adatvédelmi aggályokat is megfogalmazott. A Check Point jelentése szerint – ahogy az várható volt – a kiberbűnözők is meglátták a potenciált a távmunkában, ugyanis egyre több hamis, Zoomra hasonlító megtévesztő domaint regisztrálnak és egyre gyakrabban jelenik meg káros kód is a platformmal összefüggésben. A szakértők azt javasolják, minden alkalommal, amikor valakitől egy Zoom linket kapunk, legyünk különösen óvatosak.

A hivatalos Zoom domain: https://zoom.us.

Amennyiben nem https:// kezdetű vagy nem .us végződésű, esetleg nem zoom.us domain-t tartalmazó linket kapott arra ne kattintson rá és az emailt is lehetőleg törölje!

Amennyiben a Zoom mobil kliensét használjuk, mindig frissítsük az alkalmazást a legutóbbi verzióra.

További probléma, hogy a Motherboard elemzése szerint a Zoom iOS-alkalmazása (ez az operációs rendszer fut az Apple iPhone és iPad eszközökön) adatvédelmi szempontból aggályos lehet.

Kiderült többek között, hogy az alkalmazás az emberek beleegyezése nélkül továbbított adatokat a Facebooknak akkor is, ha illető nem is tagja a közösségi portálnak. Az ilyen jellegű adattovábbítás egyébként nem szokatlan, számos fejlesztő használja a Facebook szoftverfejlesztő csomagját azért, hogy információkat és adatokat juttasson el a közösségi oldalnak. Általában erre a programok adatvédelmi irányelveiben felhívják a felhasználók figyelmét.

A Zoom esetében a Google Ads és a Google Analytics ugyan szerepel a külső partnerek között, de a Facebook nem. A kapcsolat ráadásul már a kliensalkalmazás első megnyitásakor létrejön és a továbbított információk között vannak a használt mobileszköz típusa, modellszáma, az adott időzóna és város, ahol a szoftvert elindították.

Electronic Frontier Foundation (EFF) rávilágított, hogy a felhasználók valós idejű tevékenységei, tartózkodási helyei, operációs rendszerei és IP-címei szintén ismertté válnak a Zoom fejlesztői és a Facebook előtt. Sőt, ha valaki egy hívást rögzít a Zoom segítségével, akkor a felvételhez hozzá lehet férni, legyen szó videóról, audioanyagról vagy chatfájlról.

A Zoom fejlesztői a kritikák hatására tájékoztatták a felhasználókat, hogy az iOS-szoftverüket frissítették és az új változat már nem küld titokban információkat a Facebooknak, ezért javasoljuk a applikáció mielőbbi frissítését.

A Zoom helyett alternatíva lehet egyébként a Jitsi, amely nyílt forráskódú és akár saját szerverre is telepíthető, ráadásul titkosított video- és audiokapcsolatokat alkalmaz.

A digitális platformokon és az interneten 100 %-os biztonság nincsen, azonban a tudatos internethasználattal és óvatos felhasználói magatartással a kockázatok csökkenthetőek.

A Zoom használata során a felhasználók számára ajánlott

  • kép- és hangfelvétel csak indokolt esetben készüljön,
  • kép- és hangfelvételt rögzíteni online óráról akkor lehet, ha erről minden felhasználót előzetesen tájékoztatták. Amennyiben oktatási célú az online óra rögzítése, akkor az a közfeladat ellátás „része”, így adatkezelési hozzájárulás nem szükséges. Amennyiben magáncélból kíván valaki az online óráról felvételt készíteni, akkor ehhez minden esetben az összes érintett hozzájárulása szükséges (tehát, akinek a hangja hallható vagy a képmása látható). A felvételeket közösségi oldalakon vagy bárhol nyilvánosan megosztani kizárólag akkor lehet, ha ehhez mindenki hozzájárult. Ha valaki utólagosan visszavonja a hozzájárulását, akkor a tartalmat törölnie kell haladéktalanul a közzétevőnek.
  • a webkamera csak abban az esetben legyen bekapcsolva, illetve felfedve, ha a használata szükséges (pl. vers felmondása),
  • a webkamera használata során figyelni kell arra, hogy a kamera látószögében a lakással, családdal, egyénnel kapcsolatos információk ne legyenek megismerhetőek (pl. a berendezések értékére és ez alapján a vagyoni helyzet),
  • amennyiben nagyobb terjedelmű kép- vagy hanganyagot youtube csatornán kell a pedagógus számára rögzíteni, akkor minden esetben figyelni kell a beállításokra. A helyes beállítás a „nem publikus”. Ebben az esetben kizárólag a youtube csatorna tulajdonosa fér a kép- és hangfelvételhez, továbbá az a személy, akivel a felvétel linkje megosztásra kerül, jelen esetben a feladat elvégzését érétkelő pedagógussal. Általános szabály, hogy a felvételek csak abból a célból kezelhetőek, amely célból létrejöttek, ettől eltérő felhasználás jogszerűségéről egyeztetni kell az adatvédelmi tisztviselővel.

Néhány alapvető ajánlás a digitális eszközök használatával és védelmével kapcsolatban:

A távoktatásra használt különféle plattfarmokon fontos, hogy a gyerekek regisztrációja ne “kamu” profilokkal történjen, hanem ahol ez lehetséges a valós adataik megadásával. Ennek felügyeletére a platformok többféle családi beállítást kínálnak fel, pl. a Google platformon a Google Family Linkjén keresztül javasolt létrehozni a gyerekfiókot és abban dolgozni. A Facebook esetében a 13 év feletti gyerekeknél azért fontos, hogy a valós életkorukat adjuk meg, mert ebben az esetben a Facebook automatikusan a legszigorúbb adatvédelmi beállításokat teszi alapértelmezetté.

Nagyon fontos, hogy a használt eszköz, legyen az asztali számítógép, laptop, tablet vagy okostelefon, rendelkezzen naprakész vírusvédelmi megoldással, mert a megnövekedett adatforgalommal a kockázat is megnövekedett a káros kódok összeszedésére. Van, ahol az operációs rendszer tartalmaz ilyen védelmi funkciót (pl Windows Defender), de sok ingyenes és jól alkalmazható program is elérhető.

Veszélyhelyzetben különösen fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a valós és az álhíreket egymástól. Próbáljunk meg hiteles forrásból származó híreket olvasni. A közösségi médiában terjedő hírek gyakran nem valósak, csak pánikkeltésre alkalmasak.

Ugyancsak fontos, hogy a veszélyhelyzet kapcsán megnövekedett a helyzetet kihasználni akaró, az emberek félelemérzetére ható adathalász, csaló és egyéb email támadások és átverések száma. Fontos, hogy jelen körülmények között legyünk még körültekintőbbek például a személyes vagy bankszámlához kapcsolódó adatokat kérő e-mailekkel kapcsolatban. Gyanús, ha az e-mail írója sürgeti vagy nyomás alá helyezi a címzettet. A hatóságok, pénzintézetek és egyéb szervek soha nem kérnek ilyen jellegű adatokat e-mailen!

A fentiek mellett a járványt kihasználva károkozó kódot tartalmazó csatolmánnyal ellátott e-mailek is érkezhetnek, amik sok esetben hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készültek, esetleg valamelyik nemzetközi szervezet (pl. WHO) nevében íródtak. Ne kattintsanak az ilyen e-mailekben szereplő hivatkozásokra, és ne töltsék le a mellékletben szereplő jellemzően Microsoft Word, Excel, PDF vagy MP4 formátumú fájlokat!

Hasznos tartalmak:

IT Biztonság közérthetően:

https://njszt.hu/hu/news/2019-09-30/it-biztonsag-kozerthetoen-elso-kiberbiztonsag

Magyar álhírterjesztő oldalak listája:

Megtévesztő magyar híroldalak listája 2020

Ingyenes antivírus programok (Windows, Mac, Android):

https://www.antivirussoftwareguide.com/best-free-antivirus

Safer Internet Program:

Tippek gyerekeknek: http://saferinternet.hu/tippek-videok/gyerekeknek

Tippek fiataloknak: http://saferinternet.hu/tippek-videok/fiataloknak

Tippek szülőknek/pedagógusoknak: http://saferinternet.hu/tippek-videok/szuloknek-pedagogusoknak

Szigetszentmiklós, 2020. március 31.

Pálos Annamária s.k.
tankerületi igazgató