Iskolánk október 3-án rendezte meg az „Aradi vértanúk emlékezete” elnevezésű kistérségi történelem csapatversenyt. Ugyan első alkalommal szerveztük meg, de nem titkolt célunk az, hogy hagyományt teremtve ily módon emlékezzünk meg egy-egy történelmi eseményről mindig az adott tanév aktuális évfordulójához kapcsolódva. Mivel 2019. az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója, ezért esett a választás erre a szomorú eseményre.

Olyan versenyt szerettünk volna létrehozni, melynek során a gyerekek jól érzik magukat és játékos formában adhatnak számot a tudásukról, a hagyományos feladatlapos megmérettetés helyett. Iskolánként egy, 3 fős csapat (6. 7. és 8. évfolyamról) jelentkezését vártuk.

A tankerület 12 iskoláját hívtuk meg a versenyre, akik közül 4 fogadta el a meghívást:  a dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium, a taksonyi Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskola, a szigethalmi  Széchenyi István Általános Iskola és a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola. Mivel úgy tartottuk etikusnak, iskolánk tanulói nem vettek részt a versenyen.

A megnyitó előtt iskolánk énekkarának egy része, nagyon szép Republik dallal köszöntötte a csapatokat és felkészítő tanáraikat. Majd a versenyzők bemutatták az előzetes feladatként kapott lapbookjukat. Nagyon szép, figyelemre méltó alkotások születtek, a diákok igazán kitettek magukért. Ezek után indultak a 3 fős csapatok az egyes állomásokra menetlevél és néhány segítő diákunk kíséretében. Összesen 9, játékos feladatokkal tűzdelt állomáson mérték össze a tudásukat, kreativitásukat és problémamegoldó képességüket. Az egyes helyszíneken 5 perc állt rendelkezésükre, hogy megoldják a feladatot.

A két óra alatt, mely gyorsan elröppent, a gyerekek nagyon jól érezték magukat, mindenki nagyszerűen és a lehető legjobb tudása szerint teljesített.

Az eredményhirdetést követően mindegyik csapat értékes ajándékokkal térhetett haza. A kísérő kollégák elmondása alapján nagyon jól érezték magukat és szeretnének a jövőben is részt venni a megmérettetésen, mert mint mondták, nagyon kevés ehhez hasonló verseny van a térségben.

Bízom benne, hogy valóban hagyományt teremtünk és a jövőben is lesz rá lehetőségünk, hogy megszervezzük a kistérségi történelem csapatversenyt.

Végül, szeretném megköszönni munkaközösségem tagjainak a rengeteg előkészületet és szervezést, mely hozzájárult a délután sikeréhez!

Dunaharaszti, 2019. 10. 05.                                                                                   

Molnár Zsanett
(a humán munkaközösség vezetője)