A hatodik évfolyam c és d osztálya az iskola pályaorientációs napján a Martontejhez látogatott el Ráckeresztúrra. Megismerték a folyamatot, hogyan is jutunk el a tehéntől a túróig.

Az osztályok kedves fogadtatása után lépésről lépésre végig vezették iskolánk tanulóit a tejgyártás egyes lépésein. A tehénetetés, születés, gondozás és napi teendők megfigyelése után a fejés folyamatát tanulmányozhatták a tanulók.  Megtudtuk a gépi fejés rejtelmeit, hogy a tehenek ivarzása összefügg a lépéseinek számával. Tanulóink aktívak, érdeklődők voltak. Kérdéseikre az ott dolgozók türelmesen és részletesen válaszoltak.

A legérdekesebb rész a feldolgozó üzem volt mindenki számára, ahol a különböző hőfokon tárolt termékeket tekintettük meg, megfigyeltük a túró készítés lépéseit, s közelről megtapasztalhattuk, hogy is készül a joghurt. Tanulóink legnagyobb örömére a cég megajándékozta a gyerekeket egy-egy friss ivójoghurttal.

Tartalmas és jó hangulatú napot töltöttünk Ráckeresztúron. Bár a tanulók itt is megismerkedhettek többfajta szakmával, feladattal, de maguk is bővítették ismereteiket. Vágóprogramot ismerhettek meg korábban az iskolában, s a Ráckeresztúron megélt, megfigyelt dolgokról saját filmet készítettek.

latogatas_tejuzemben