2019. április 29-én került megrendezésre a XXV. Dunakanyar Népművészeti Verseny Gödön, amelynek a Búzaszem Katolikus Általános Iskola adott otthont. A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola képviseletében öt, 2. e. osztályos tanuló vett részt a dalos megmérettetésen, csoportos népi ének kategóriában, Búzavirág csoport néven. A csoport tagjai: Réczi Dóra, Veres Petra, Abonyi-Tóth Kolos, Fritz Marcell és Horpáczi István.

Már hónapokkal ezelőtt elkezdtük a felkészülést, rendkívüli szorgalommal és kitartással. Megtanulták a jászsági népdalcsokor dalait, a jellegzetes kiejtésmódokat, és a népies stílus előadásmódját. A gyermekek szülei rengeteget segítettek az otthoni gyakorlások során valamint az utaztatásukban.

 Miután megérkeztünk a verseny színhelyére, ámulattal csodáltuk a gyönyörű népviseleteket, a különleges népi hangszereket, kézműves alkotásokat, és még soha nem hallottuk ilyen szépen énekelve a magyar himnuszt, amit a több száz gyermek és felnőtt énekelt a rendezvény megnyitásakor.

12. fellépőként kerültünk sorra, majd az eredményhirdetésig népi gyermekjátékokat játszottunk a helyi csoportvezetőkkel.

Izgatottan vártuk az eredményhirdetést és nem hiába. A zsűri, iskolánk kis csapatát bronz minősítésben részesítette. Nagyon boldogok voltunk, hiszen ez volt az első fellépésünk.

Nem volt sok időnk a pihenésre, mert egy héttel később, május 8-án a Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola által szervezett XXVIII. Területi népdaléneklő versenyen vettünk részt, amelynek a Szigetszentmiklósi Művelődési Ház adott otthont. Ettől az évtől ezen a versenyen sem helyezéssel, hanem minősítéssel értékelték a fellépők szereplését.

Sajnos két kis csapattársunk lebetegedett, így három kis versenyzőnk léphetett fel, Réczi Dóra, Veres Petra és Fritz Marcell. Sorsolással döntötték el a fellépési sorrendet, mi a 10-es számot húztuk, gyönyörű népdalcsokrokat és egyéni szereplőket hallgattunk végig. Óriási izgalommal lépett színpadra a kis trió. Az izgalom ellenére kristálytisztán, szép, kifejező énekléssel dalolták végig a népdalcsokrot. Gyönyörűt alkottak. Mialatt a zsűri elvonult értékelni, megvendégelték a jelenlévőket, később tréfás népdalokat tanított a közönségnek Ács Zsuzsa tanárnő. Kissé hosszas várakozás után megkezdődött az eredményhirdetés. A zsűri általános értékelést tartott szóban, majd megkezdődött az oklevelek és ajándékok kiosztása. A Búzavirág csoportot utolsóként szólították  színpadra, sok-sok dicsérettel és kiemelt arany minősítéssel jutalmazták a gyönyörű éneklésüket.  Nagy volt a boldogság, örömkönnyek, kacagás, úgy köszöntünk el, hogy találkozunk jövőre ugyanitt. 

Czékmán Dóra
ének-zene szaktanár