A gömbi geometria témakörével a magyar diákok sok esetben a középiskolai vagy a főiskolai, egyetemi tanulmányaik folyamán találkoznak először. Iskolánk matematikatanárai azonban már az általános iskolában időt szentelnek arra, hogy az euklideszi geometria mellett a gömbi geometria alapjait is megismertessék a tanulókkal.
A témafeldolgozás során a gömbi geometriát jól szemléltető Lénárt- gömbök segítségével más értelmet kap a pont, a kör, a szakasz, a félegyenes, az egyenes, a távolság, a merőlegesség és a párhuzamosság fogalma. A diákok a tanórán az említett fogalmakat a síkon és gömbön vizsgálják és hasonlítják össze.
Az idei tanévben Kaltenecker Anita, matematika-német szakos kollégánk azt is vállalta, hogy ezt a komoly témát illetve ennek feldolgozását egy bemutatóra keretében is megmutatja a tankerületi iskolák érdeklődő tanárainak. A bemutatóórára 2018. április 18-án került sor a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola felső tagozatán az 5.d osztályban. A kisdiákok nagyon izgatottan várták a vendégeket, akik közül 8 szaktanár érkezett a tankerület másik intézményéből.

A diákok csoportban tanulmányozták a Lénárt-gömböt

A Lénárt-gömbre rajzoltak, vonalakat húztak

A tanóra után szakmai konzultációra került sor. A konzultáción a térszemlélet formálásáról, az informatika és a matematika kereszttantervi kapcsolatáról, a GeoGebra elnevezésű nyílt forráskódú geometriai és algebrai oktatóprogramról, valamint egyéb szaktárgyi ismeretekről folytattak eszmecserét a résztvevők.

Szakmai konzultáció

Vighné Bacsó Mónika igh.