osztályok: 5.e és a 6.d osztály közös programja

Időpont: 2023. 04. 03.

Szervezők: Gábor – Csicsai Ildikó, Kaltenecker Anita

Mi a Bűvösvölgy?

Magyarország első médiaértés-oktató központja (Budapest, Hűvösvölgyi út 95.), amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozott létre. A központ feladata, hogy megtanítsa a magyar gyerekeknek, hogyan használják tudatosabban és biztonságosabban a médiát. https://buvosvolgy.hu/

A résztvevő tanulók megismerkednek a média hatásmechanizmusaival, miközben a tudatos médiahasználat alapjait is elsajátíthatják a foglalkozásokon.

Milyen foglalkozásokon vesznek részt a diákok?

Diákjaink a rendhagyó napon filmet forgatnak, megtapasztalják mi a dolga a színésznek, a rendezőnek, az operatőrnek, és a vágónak. A hírstúdióban híradórészletet készítenek. A tanulásban mindkét helyszínen a játékos és izgalmas folyamatoké, az alkotó munkáé a főszerep. Kipróbálhatják, milyen egy időjárás-jelentő, egy hírolvasó, egy hírszerkesztő, vagy egy súgógépkezelő munkája.

A Bűvösvölgy profi hangstúdiójában találkoznak azokkal az eszközökkel, amelyekkel az igazi rádiósok is dolgoznak. Saját rádióműsort készítenek, ami nagy kihívást, de ugyanakkor hihetetlen élményt jelenthet majd számukra. Közösen, csapatmunkában jönnek majd rá arra, hogyan hathatnak rájuk a reklámok.

A Bűvösvölgybe érkező tanulók számára természetes a mobilkommunikációs eszközök és az internet használata. Fontos azonban, hogy a gyerekek az előnyök kihasználása mellett a biztonságos használat feltételeivel, a kockázatokkal és veszélyekkel is tisztában legyenek. Olyan történetekben hívják majd őket döntésekre, amelyek megértetik az online adatvédelem, az online zaklatás, behálózás jelentését és lehetséges következményeit. A derűsebb oldalon a gyerekek részt vesznek egy okoseszközökkel megvalósított oknyomozó játékban, vagy olyan közös munkába kapcsolódhatnak be, amelynek révén sokféle hasznos internetes oldalt, alkalmazást ismerhetnek meg.

Az idei tanévben 2023. április 3-án két osztályunk járt a médiaközpontban: az 5.e és a 6.d osztály. Osztályfőnökeik: Ildikó néni és Anita néni szemfülesek voltak és éltek azzal a pályázati lehetőséggel, mely ingyenes utazást és részvételt biztosított a diákjaink számára.

Tanulóink és szüleik az alábbi visszajelzéseket adták a programról:

 „Köszönjük szépen az élményekben gazdag kirándulást! ”

„Nagyon szépen köszönjük , nagyon szuper program volt, sokat mesélt, főleg a filmkészítésről, nagy élmény volt a számára! ”

 „ Nekem a rádiózás tetszett a legjobban. Szívesen mennék oda máskor is.”

„ Nekem nagyon tetszett. Főleg, amikor időjárást jelentettünk. Mindenkinek ajánlom.”

„ Én nagyon élveztem a Bűvösvölgyi feladatokat. Szerintem jók voltak a csapatok is, és jól együtt tudtunk dolgozni egymással.”

Gratulálok a kollégáimnak a nyertes pályázathoz és a szervezéshez!

Vighné Bacsó Mónika
igazgatóhelyettes