Judo a Hunyadiban

image002 Iskolánkban először a 2009/2010-es tanévben vezettük be első évfolyamon a judo alapú testnevelés oktatását. A judo része az 5 testnevelés órának, illetve aki kedvet kap a sportághoz, bekapcsolódhat a szakosztályi edzésekbe, versenyeken, övvizsgákon vehet részt.

Elsődleges célunk, hogy a sportág elsajátított mozgásanyagával magas szintű képességfejlesztést és jellemformálást biztosítsunk. Ehhez adjuk hozzá azt a többletet, azt a sajátosságot, amit csak a küzdősportok gyakorlatán keresztül lehet megszerezni. A judo mozgásanyaga mint testnevelési rendszer Japánban bizonyította legtisztábban életképességét. J. Kano e sportágat és mozgásanyagot – amit ő dolgozott ki -, úgy jellemezte, hogy nemcsak a fizikai, testi fejlesztést biztosítja, hanem a szellemet is neveli, a teljes személyiséget fejleszti. Ebből következik, hogy alkalmas az ifjúság testi és szellemi nevelésére. A judo olyan képességek kifejlesztését kívánja, mint az erő, gyorserő, állóképesség, ügyesség, lazaság, küzdőképesség, gyors cselekvőképesség, fájdalomtűrés, akaraterő, teherbíró képesség, önfegyelem, az ellenfelek tisztelete félelem és lebecsülés nélkül, bátorság, ritmusérzék, ami minden sportág űzéséhez jó alapot biztosít. A mozgásanyaga olyan tudást is ad, mint eséstan, amely más sportágakban is jól hasznosítható, és a magánéletben is komoly sérülésektől, balesetektől óvhatja meg a diákokat. Nyugodtságot, magabiztosságot biztosít a tananyagban lévő alapvető önvédelmi ismeretanyag elsajátítása. Szellemi, lelki tulajdonságok fejlesztésében feltétlenül pozitív irányban hat. A közvetlen test-test elleni szervezett, szabályos küzdelem minimálisra csökkentheti a gyerekek fiatalkori „agresszivitását”.

A judo oktatását, a belső versenyek szervezését, a külső versenyeken való részvételt, az övvizsgák lebonyolítását Vén Zoltán testnevelő-judo szakedző végzi. Zoltán 1989-ben kezdte a sportágbéli pályafutását, többszörös magyar bajnok volt diákkorától, junior korosztályban magyar válogatott kerettag, aki számos Európa- és világbajnokságon, nemzetközi versenyen ért el jobbnál jobb eredményeket. Pályafutásának utolsó versenyén, a Felnőtt Masters Európa-bajnokságon II. helyezést ért el.

image005

Diákjai nagyon szeretik és tisztelik mint pedagógust és edzőt egyaránt. Rendkívüli módon tudja motiválni őket, szakmai hitelessége jó példa a gyerekek előtt.

Vén Zoltán edző a házi és szakosztályi versenyek mellett évente két alkalommal övvizsgát, valamint évente több napközis judo-tábort, illetve edzőtábort is szervez, és a különböző rendezvényeken sportág-bemutatókkal népszerűsíti a cselgáncsot.

image004

(Bővebb információ a “Dunaharaszti Hunyadis Judo Szakkör” Facebook-oldalán olvasható.)