„A népművészet kis mesterei, nagy mesterségei”

Témadélután a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola Tagintézményében
2016. december 19.

Pedagógusként, magyarként, emberként hiszünk a hagyományos népi kultúra, a népművészet nevelő, értékközvetítő, a műveltségi hátrányokat kompenzálni tudó erejében. Feladatunknak tartjuk szellemi örökségünk őrzését és hiteles átadását, ami magyarságunk alapját képezi. A hagyományőrzésnek az iskolai nevelői munkába való rendszeres és tudatos beépítésével érzelmi, esztétikai, erkölcsi értékeket adunk át, és a szülőföld iránti szeretetet erősítjük. A népművészethez kapcsolódó közös alkotás és előadás öröme pedig fontos közösségformáló erő.

Ezen nemes célok vezérelték a Tagintézmény pedagógusait, amikor „A népművészet kis mesterei, nagy mesterségei” témanap megszervezése mellett döntöttek. Mivel a rendezvény dátuma a karácsonyi ünnepkörre esett, így a zömmel természetes anyagok felhasználásával, a hagyományos népi díszítőművészet motívumaival, technikáival készülő tárgyak egyben karácsonyi ajándékká is váltak tanulóink kezei között.

December 19-e délutánjára izgatottan készült mindenki a Tagintézményben: ki ötletekkel és eszközökkel, ki népmesével, ki dallal-tánccal, ki pedig alkotó kedvvel. A tantermek műhelyekké lényegültek át, a tanító nénik népi mesterekké, és ki-ki megkapta az általa választott tevékenységnek megfelelő színű nyakbavalót. A két órakor felcsendülő népzene a program kezdetét jelezte.

dscn7094    dscn7134

A könyvtárszobában zajló népmesemondó versenyen csaknem 20 kisdiák indult élvezetes mesék lelkes előadásával. A zsűrizés nemesen nehéz feladatát meghívott vendégek látták el: Karlné Purczeld Erika igazgatónő, Bajnok Éva könyvtáros és Czománé Patyi Beáta fejlesztőpedagógus döntöttek az évfolyamonkénti első 3 helyezettről. Az elsősök versenyét Nagy Dóra 1.a osztályos tanuló nyerte, a második helyezett Gál Veronika lett az 1.e-ből, a harmadik pedig Németh Anna az 1.a-ból. A második évfolyamosok közül az első helyezést Biacovsky Tamás 2.b osztályos tanuló kapta, őt Gaburi Anita követte a 2.c-ből, a 3. helyen pedig a 2.a osztályos Szabó Botond végzett.

dscn7059    dscn7096

A tornaszobában csendült a zene, perdült a tánc! A Gondos Brigitta által vezetett népdal-bemutatón vendégeink voltak Ficsórné Szántó Szilvia tanítónő negyedikesei, akik népdalcsokorral készültek, ahogy a felsős énekkar is, Szathmáry Zita tanárnő vezetésével. Majd a „csati-suli” néhány dalos torkú diákja is kiállt a népes közönség elé. A jó hangulat így már adott volt a táncházhoz, melyet a komoly néptáncos múlttal bíró Egyed Anita tanítónő vezetett le. A sok kipirult arcú, kellemesen elfáradt diák látványa a program végén magáért beszélt.

Ezalatt a kézműves műhelyekben szorgos munka folyt, más-más tevékenységekkel az elsős és másodikos tanulók számára.

dscn7063    dscn7105

A karácsonyi kopogtató készítését Fábryné Tádics Mária irányította, ügyes szülői kezek segítségével. A koszorúhoz a gyerekek természetes anyagokat és népi díszítőelemeket használtak fel.

dscn7085      dscn7116

Skrlyik-Hammer Gabriella a mézeskalács-sütés és -díszítés rejtelmeibe avatta be a műhelyében szorgoskodókat: a gyerekek maguk állították össze és gyúrták a fűszeres tésztát, majd karácsonyi formákat szúrtak ki belőlük. A tepsikben hamarosan illatozó kalácsok sorakoztak a konyhás nénik segítségével. A díszítés é írókázás eredményeképp valódi kalács-műremekek születtek!

dscn7127    dscn7125

Béresné Vadászi Piroska termébe valóban leszálltak a karácsonyi angyalok: hogy a munkához ihletet gyűjtsenek, a gyerekek áhítatos csendben hallgatták a róluk szóló mesét. Majd a szorgos kezek az agyagozás technikáját utánozva színezett sógyurmából csodaszép karácsonyi angyalfigurákat készítettek.

dscn7093     dscn7124

Pálfi Andrea termében az érdeklődők először a méhészetről, a gyertyakészítő mesterségről tudhattak meg érdekességeket. Ezután maguk is próbálkozhattak gyertyakészítéssel: méhviasz-lapból, igazi kanóccal! Az ajándéknak szánt gyertyákat a végén fel is díszíthették. A gyerekek a munka során felhasznált energiájukat méz- és mézessütemény-kóstolóval pótolták.

 dscn7113     dscn7110

Beke Márta csapata szűrrátétes technikával készített filcből szép színes medálokat, kulcstartót, apró emléktárgyakat.

dscn7089    dscn7109

A másodikosok tányérfestő csoportja Némethné Csobolyó Éva vezetésével a népi motívumok gazdag világával ismerkedett: az egyes tájegységek jellegzetes, színpompás mintáit vitték rá, ha nem is agyag-, de papírtányérokra.

dscn7065  dscn7106

Kurcsics Mária termében a gyerekek kékfestő anyagból és textilekből varázsoltak népviseletbe öltöztetett rongybabákat.

dscn7067  dscn7102

Óváriné Furján Rita pedig a kézi szövés rejtelmeibe vezette be a nála munkálkodókat: a pontos és kitartó kézimunkát igénylő tevékenység a lányok és a fiúk ügyességét is próbára tette.

A program végén minden résztvevő a nap hangulatát idéző emléklapot kapott, és a saját termébe visszatérve lelkesen osztotta meg élményeit, frissen megszerzett „mesterségbéli tudását” a többiekkel.

Bízunk benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló programoknak köszönhetően az iskolánkba járó gyermekek egy egész életre való útravalót kapnak a magyarság népművészetéből.

Köszönjük a felkészült kollégák munkáját, a 4. évfolyamos és felsős tanulók és pedagógusaik közreműködését, a megjelent szülők segítségét. És végül megköszönjük Dunaharaszti Város Önkormányzata Oktatási, Művelődési és Sport Bizottságának a program megvalósításához megítélt pályázati támogatást.

További képek a nap eseményeiről: https://goo.gl/photos/TSYVqby97G99UXWS6

Tubákos Zsuzsanna pedagógiai asszisztens